Петте езика на любовта

Беше обичайна вечер в средата на седмицата.

Тя се прибираше от работа около 7 и в суматохата на градския транспорт умът й бушуваше безспирно. Работният ден никак не беше лек. Едновременно: анализираше събитията от изминалия  ден; беше се взряла в лицето на едно момиче, което явно си чатеше с момче, което харесва; подочуваше разговор между майка и синът й в първи клас, който й разказваше изминалия ден, с приповдигнат глас и  нескрито вълнение.

Темпераментната й същност нямаше как де не насити с емоции целият този информационен поток, който нахлуваше в главата й. Чувствата, които я владееха, обикновено трудно се побираха в една палитра и представяте ли си, често се случваха по едно и също време. Една симфония от тревога, умиления, радост, вълнение, страх, страст… Или какафония. Наречете го както искате.

 Докато се прибираше, резервоарът й от впечатления и преживявания съвсем се запълни, и капакът едвам удържаше напиращите думи.

Той се беше прибрал по-рано. На път за вкъщи реши да купи вечеря. След това изхвърлил боклука и поправи счупената брава на банята. Вече беше време за заслужена почивка. Работният ден беше тежък.

Когато тя влетя в апартамента, той вече беше на дивана и гледаше някакъв мач. Тя дори не успя да свали обувките си и директно се метна до него. Започна да разказва за колежката, която днес сериозно я е напрегнала с капризите си. За онова момиче от автобуса, което явно е влюбено отскоро- „Леле, колко е красива младата любов. Колко освободена е от очаквания, отговорности и планове. Ах, колко щастлива изглеждаше. Лицето и се озаряваше, когато той и пишеше. Супер сладкоо”.

Или пък за майката и нейният първолак. Искаше да сподели умилението, което е изпитала, докато майката с търпение е изслушала всичките му ученически неволи и накрая го е целунала съчувствено.

Уви. По средата на разказа той скочи от дивана, защото Бака вкара гол и тя си даде сметка, че той изобщо не я слуша.

Изправи се полуразплакана и отиде да си легне. Не вечеря и беше твърде нещастна, за да забележи поправената брава на банята.

         Тази вече тя заспа с мисълта: „Той изобщо не желае да говорим. Не се интересува от това, какво се случва с мен. Не усещам любовта му.”

Малко по-късно си легна и той. Тя дори не беше вечеряла. Пликовете с храна си стояха така, недокоснати, на студената кухненска печка.  И не каза нищо за бравата на банята.

         Тази вечер той си мислеше: „Тя не цени това, което правя за нея. Никога не забелязва тези неща. Не усещам нейната любов.”

Как ви се струва тази история? Позната?

Защо се случи така?

„Това, че някой не те обича точно по начина, по който на теб ти се иска, не означава, че не те обича с цялото си сърце”. Мисля, че до скоро не разбирах тази мисъл на Маркес напълно.

Подхващам тази тема предпразнично, не защото си мисля, че само празниците са времето, в което трябва да показваме любовта към близките си, но все пак тогава прекарваме повече време заедно и уж сме по-склонни да я демонстрираме. Даже някак си влиза в етикета.  И тук включвам обичта към всички – любимия, близките, приятелите.

Наскоро приятелка ми даде книгата „Петте езика на любовта” (на Гари Чапман) и някак си ми се прииска да повдигна темата за това как обичаме, и как очакваме другите да ни показват обичта си.

Оказва се, че и в любовта има езици и диалекти, и понякога е необходим превод. Реално се случва така, че въпреки добрите си и искрени намерения, някак си не успяваме да се разберем. И това е безкрайно тъжно. Но безкрайно радостно е, че все пак можем да научим езика на другия и да се наслаждаваме на взаимната си любов.

Ние всички сме различни-  възпитавани сме различно, имаме различен житейски опит, вярвания, потребности и цели. Нищо чудно, че начинът, по който разбираме любовта е различен. Човекът срещу нас е  личност и има свои нужди. Трябва да си даваме сметка за това и да уважаваме различията си. Изиска усилия, вярно е, но ако цената за това е изживяването на взаимна любов и щастие, мисля, че си заслужава.

Единственото сигурно е, че все пак всички имаме потребност да обичаме и да бъдем обичани.

И така. Езиците на любовта са пет, като всеки от тях си има свои диалекти. Няма да задълбавам много. Накратко ще разкажа какво представляват.

  1. Първият от тях е на „Утвърждаващите думи“

Един от начините да изразяваме любовта емоционално е като използваме думи, които изграждат. Устните комплименти или думите на похвала са мощен израз на любов за хората, чиито водещ любовен език е този. Те се изразяват най-добре чрез прости, утвърждаващи изречения : „Изглеждаш великолепно в този костюм.”, „Никой не прави това по-добре от теб.” , „Благодаря ти, че направи това за мен. Оценявам го.” Това е езикът, при който хората „обичат с ушите си“. За тях наистина е важно да чуят какво мислите, а не да ги оставяте да се досещат.

Този език има и своите диалекти. Някои предпочитат да чуват комплименти, други насърчителни думи, а някои нежни и смирени слова.

  • За тези, за които комплиментите са любовният им език, думи като „Изглеждаш страхотно”, „Няма по-добър от теб в това”, „Без теб нямаше да се справя”, са наистина важни.
  • Насърчаването например, изисква да се поставиш на мястото на другия и да погледнеш на света през неговите очи. Тогава най-напред е важно да разберем какво е важно за партньора ни. Когато изричаме думи на подкрепа към него, те трябва да се с послание: ”Знам. Интересува ме. С теб съм. Как мога да ти помогна?.” Опитваме се да покажем, че вярваме в него и в способностите му.
  • Любовта е нежна. Любовта не моли, не изисква. Любовта не поставя ултиматуми. За тези, за който нежните и смирени думи са любовният им език, е важен начинът, по който са поднесени нещата. Не е същото да кажеш : „Мислиш ли, че ще можеш да почистиш улуците тази седмица?” и „Ако не почистиш улуците в най-скоро време, ще паднат от къщата. Вече дърветата растат по тях.”

В този език на любовта има и множество други диалекти. Във всеки случай обаче, позитивните думи към любимия/та и благодарността за грижите, и приноса му към връзката са задължителни. Всичко друго подлежи на договаряне. 🙂

  1. Вторият език е този на „Пълноценното време“

Под израза „пълноценно време” се има предвид неразделното внимание и на двамата, а не например гледане на филм или телевизия. Когато прекарвате време по този начин, вниманието е съсредоточено върху филма или телевизията- не върху човека, с който сте. Пълноценно време е времето, в което давате вниманието си един на друг и разговаряте. Чувате какво ви казва другия и се интересувате от това. Дори само 15 прекарани минути, в които посвещавате цялото си внимание на човека срещу вас, са мощен емоционален израз на любов.

Този език има два основни диалекта:

  • При пълноценното време заедно, правите нещо съвместно – разхождате се в парка, карате колело, вечеряте в ресторант, гледате филм. Дейността не е чак толкова важна. Важно емоционално е да прекарвате времето си, насочени един към друг.
  • Под пълноценен разговор се има предвид диалог, в който двама души споделят своите мисли, чувства и преживявания в приятелска спокойна атмосфера. Повечето хора, които се оплакват, че партньорът им не говори, нямат предвид, че не казва и думичка. Те искат да кажат, че той рядко участва в истински диалог, като показва разбиране. Усещането, че си чут и разбран е много важно за хората, чиито основен любовен език е този.
  1. Третият език на любовта е „Получаването на подаръци“

Това е най-лесният за научаване език. Подаръкът може да се купи, да се намери или да се направи. Важното е да е израз на любов. Дори не е задължително да е само материален, а да е нещо, което казва: „Той/тя мисли за мен. Значи ме обича“...

Как да се научим да говорим този език, ако той е водещият на партньора ни:
– правим списък с подаръците, на които най-много се е радвал досега.
– правим подаръци периодично, дори и да е едно цвете, откъснато навън.
– чуваме, когато партньорът ни ни моли да сме с него… най-вероятно изживява някаква криза и има нужда от нас в този момент.

  1. Четвъртият език на любовта е „Помагането“

Това означава да правим онези действия, които знаем, че партньорът ни ще се радва да правим за него. Това може да е някаква домакинска дейност като готвене, гладене, чистене, миенето на колата, поправяне на счупените неща, гледането на децата и т.н. Важното е да правим конкретните действия, които ще покажат любовта към партньора ни. Понякога жената може да готви за мъжа, но за него да е по-важно тя да чисти и да е без значение дали тя готви. За да сме сигурни кои действия са важни за него, най-добре е да го попитаме за поне 5 неща, които биха го радвали, като ги правим.

  1. Петият език на любовта е „Физическото докосване“

Физическото докосване е важно за всички хора, но за тези, чийто език е, то е от изключително значение. Ако ударите шамар на такъв човек, може да се окаже унищожителен за него. Или пък една нежна прегръдка да му говори за много любов. Сексуалната близост не е единственият начин за физическо докосване и е нещо различно от емоционалната нужда за близост. Желанието за секс не означава автоматично, че това е любовният ни език. Но нуждата от хващането за ръка на улицата, прегръдката и целувката, когато партньорът ни се прибира след работа, гушкането нежно на дивана пред телевизора и емоционалната празнота, ако липсва, означава, че това е нашият любовен език. Физическото докосване, разбира се, не означава автоматично, че всяко докосване ще носи удоволствие на партньора ни. Не изхождаме от това, което на нас ни е приятно, а е важно да разберем кои докосвания му харесват на него.

Ако „Физическото докосване“ е любовния език на партньора ни, за него няма нищо по-важно в момент на криза да го прегърнем. Думите в този момент ще са без значение, но физическият допир ще изрази грижата, от която той има нужда. Той копнее другият да проявява инициативата за докосването, не само да има откликване на неговите докосвания. Често с риск да не бъде отхвърлен, той може да се отдалечи и да чака кога ние ще проявим желание за физическа близост.

Как да разпознаем собствения си първичен език на любовта:
1. Какво прави или не прави партньорът ни, което ни наранява най-много? – Обратното на това, което ни наранява, вероятно е  любовният ни език.
2. За какво най-често молим своя партньор? – Това, което най-често искаме, е вероятно това, което ни кара да се чувстваме най-обичани.
3. Как редовно изразяваме любовта си към своя партньор? – Нашият метод на изразяване на любов, може би е индикатор, че същото нещо би ни накарало да се чувстваме обичани.

По същият начин, ако обърнем внимание на отговорите на горепосочените въпроси от нашия партньор, те ни дават отговор какъв е неговият първичен език на любовта.

Това, което е важно да разберем, е че няма виновници и грешници. Просто сме различни и обичаме различно, а от там показваме любовта си, според собствените си разбирания за нея и имаме определени очаквания. Когато влизаме в отношения е важно да си даваме сметка за тези различия и да ги уважаваме. Важно е да познаваме собствения си любовен език и да се постараем да разберем любовния език на партньора си.

Любовта е обмен. Не везни и теглилки, но все пак е даване и получаване. Ако обичаме, ще искаме да се погрижим за  потребностите на любимия/та. Ще го направим не защото го изискват от нас, а защото ни пука и искаме другият да е щастлив.

Ако любимата ви обича шоколадов сладолед, колкото и ягодов да й носите, няма да й доставите същото удоволствие. Това е проста истина. Не е важно само да даваме, а да даваме правилните неща. Това, от което другият се нуждае. В любовта няма място за капризи, безсмислено упорство и игри. Има място само за уважение, грижа и разбиране .

Взаимни ❤

417217_10151125840849193_1567366871_n


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s